Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



Crashtest van Baloise wijst op de gevaren van verkeerde kinderbeveiliging in de auto

Nieuws - 06/09/2024
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Verzekeraar Baloise voerde dit voorjaar een crashtest met dummy’s uit om het belang van het correct gebruik van kinderzitjes te illustreren. Er werd een auto-ongeval gereconstrueerd aan de hand van een scenario dat in het hectische dagelijkse gezinsleven goed denkbaar is. Bij de botsing zat de bestuurder correct vastgemaakt, en de passagier zat met een niet-vastgemaakte baby op schoot. In het midden van de achterbank zat een zesjarige met alleen een gordel, met daarnaast een driejarige die correct vastgemaakt in een naar achteren gericht kinderzitje zat.

Doel van de crashtest is om de gevaren van het onvoldoende vastmaken van een kind te benadrukken en zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de veiligste manier is om met kinderen te reizen. Het risico op verwondingen is namelijk bijna drie keer zo hoog bij slecht vastgemaakte kinderen dan bij kinderen die correct in de auto vastgemaakt zitten.

De resultaten zijn schokkend. Terwijl de bestuurder dankzij de geactiveerde airbags en gordelspanners goed beschermd was, was de situatie voor de passagier en voor de baby veel ernstiger. Ondanks veiligheidsmaatregelen zoals airbags, liep de passagier ernstige verwondingen aan het bovenlichaam op. De baby liep nog ernstigere verwondingen op, door het contact tussen beide lichamen.

Het kind in het midden van de achterbank, slechts vastgemaakt met een gordel, liep ook ernstige verwondingen op door de impact, omdat de gordel zonder zitverhoger niet voldoende beschermt. Bij een crash zal het hoofd tegen de benen of tegen het interieur van de auto botsen.

De crashtest toont aan dat het gebruik van alleen een gordel voor jonge kinderen onveilig is. Aan de andere kant bleek het driejarige kind, dat in een naar achteren gericht kinderzitje zat, goed beschermd te zijn, zonder dat er acuut trauma optrad. Het hele bovenlichaam van het kind, inclusief de nek en het hoofd, werd beveiligd in het kinderzitje.


Bron:  Baloise