Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



VIAS: 8 op de 10 bestuurders rijdt nog steeds te snel in een zone 30

Nieuws - 30/03/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Op wegen met een snelheidslimiet van 50 km/u respecteert 68 % van de bestuurders in Wallonië de maximumsnelheid niet, ten opzichte van 42 % in Vlaanderen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de nieuwe gedragsmeting snelheid die Vias institute met de steun van de gewesten op 215 locaties in ons land heeft uitgevoerd.

De gedragsmeting bestaat uit een observatie van verkeersgedrag in het reële verkeer. Voor deze studie is eind 2021 de snelheid van 3,8 miljoen personenwagens gemeten. De snelheid werd gemeten in omstandigheden waar de bestuurders zelf hun snelheidskeuze konden bepalen en waar er dus zo min mogelijk beïnvloeding was door externe factoren zoals snelheidsremmers, flitspalen of files.

De 5 opvallendste resultaten uit de studie:
  • Het percentage bestuurders dat de maximumsnelheid in een zone 30 niet respecteert daalt, maar blijft met 78 % nog altijd heel hoog.
  • Op de wegen met een maximumsnelheid van 90 km/u rijdt 1 bestuurder op 100 minstens 47 km/u te snel. Dat zou betekenen dat wanneer ze betrapt worden, dat ze automatisch voor de rechtbank moeten verschijnen.
  • Op 10 jaar tijd is het percentage bestuurders dat te hard rijdt op wegen met een maximumsnelheid van 90 km/u bijna verdubbeld (van 26 naar 54 %).
  • In Wallonië rijdt 7 op de 10 bestuurders te snel op wegen met als limiet 50 km/u. In Vlaanderen is dat 42 %.
  • Tijdens de observaties werd bij een bestuurder een snelheid van 169 km/u vastgesteld op een weg waar de maximumsnelheid 50 km/u was. Op de autosnelweg werd iemand geobserveerd die 247 km/u reed.

Volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is er "dringend actie nodig" om overdreven snelheid op de weg aan te pakken.

"De strijd tegen overdreven snelheid blijft een groot probleem voor de verkeersveiligheid", reageert federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. "Snelheid is, samen met alcohol en afleiding achter het stuur, een van de drie killers op de weg."

De minister spreekt van "een cultureel probleem met snelheidsovertredingen" en stelt dat er "dringend actie nodig is". Hij denkt onder meer aan een opleiding voor chauffeurs van wie het rijbewijs ingetrokken wordt, sancties tegen de verheerlijking van overdreven snelheid, progressieve boetes in functie van de snelheidsovertreding, meer flitspalen en een efficiëntere aanpak van recidive.


Bron:  VIAS/Belga