Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



Nieuwe sensibiliseringscampagne om beleggers bewust te maken van pogingen tot fraude

Nieuws - 02/10/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De FSMA, die toezicht houdt op de financiële sector in ons land, start vandaag/maandag met een nieuwe sensibiliseringscampagne om beleggers bewust te maken van de pogingen van fraudeurs om hen geld afhandig te maken. "We bieden hen ook bruikbare tools aan om fraudeurs te snel af te zijn", zegt FSMA-voorzitter Jean‑Paul Servais.

Alleen al op online tradingplatformen hebben fraudeurs dit jaar voor zeker 10,89 miljoen euro buitgemaakt bij nietsvermoedende Belgische beleggers, of gemiddeld 1,21 miljoen euro per maand. De FSMA (de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) kreeg dit jaar al 1.403 meldingen over frauduleuze praktijken, of zo'n vijf per dag. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Omdat heel wat fraude niet wordt gemeld, vermoedt de toezichthouder dat het slechts om het topje van de ijsberg gaat. Uit alle binnengelopen meldingen blijkt dat de slachtoffers gemiddeld voor 17.314 euro zijn opgelicht. "De schade is dus groot, en maakt dat deze vorm van fraude bijzonder lucratief is voor oplichters", klinkt het bij de FSMA.

Met zijn programma voor financiële educatie Wikifin start de autoriteit nu een grote, online sensibiliseringscampagne. Met een reeks ludieke video's wil de FSMA alvast het misverstand de wereld uit helpen dat fraudeurs slechts enkelingen zijn. In tegendeel, het gaat om een stijgende vorm van georganiseerde misdaad in België, luidt het.

Omdat fraudeurs vaak bijzonder inventief zijn, geeft de FSMA op zijn website ook een vijftal bruikbare tips om oplichters te slim af te zijn. Controleer altijd de identiteit van de aanbieder van financiële producten en diensten, is de eerste tip. Verder waarschuwt de FSMA onder meer ook om op te passen voor oplichters die zich voordoen als gekende bedrijven en niet zomaar geld te storten op een buitenlandse rekening.

De campagne loopt tot 12 november.

Bron:  Belga