Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Hellosafe: € 687, de gemiddelde uitgaven per Belg voor gezondheidszorg

Nieuws - 29/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Zijn de Belgen voldoende gedekt voor hun gezondheidszorgkosten? Dit is een cruciale vraag, des te meer nu ons openbare gezondheidssysteem zwaar op de proef wordt gesteld, terwijl de gezinsfinanciën hard worden getroffen door de inflatie. Het doel van het onderzoek van Hellosafe is dan ook om de niveaus van de gezondheidsdekking voor de Belgen te vergelijken, vooral in vergelijking met onze Europese buren.

  • Van de gemiddelde jaarlijkse gezondheidsuitgaven van € 3773 per inwoner in België, wordt 81,2 % gedekt, wat een eigen bijdrage van € 687 per jaar oplevert.
  • België is bijzonder effectief in het terugbetalen van de kosten voor langdurige zorg, met een jaarlijkse eigen bijdrage van slechts € 3 per inwoner, vergeleken met € 130 in de rest van de Europese Unie.
  • Ziekenhuiszorg wordt minder goed vergoed in België, met een jaarlijkse eigen bijdrage van € 204 per inwoner, vergeleken met slechts € 35 in de rest van de EU.
  • België is het 7e land in de EU waar mensen het meest uit eigen zak betalen voor gezondheidszorg - Malta is het eerste.
  • België is ook het 7e Europese land met de hoogste uitgaven voor gezondheidszorg per inwoner en per jaar: € 3773 - Noorwegen is nummer 1 in Europa.
  • In 2019 kon 8,2 % van de Belgen met een laag inkomen nog steeds niet aan hun tandheelkundige behoeften voldoen.
  • In België hebben de Landsbond Der Christelijke Mutualiteiten (39,9 %) en het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (28,5 %) nog steeds bijna twee derde van de ziekteverzekeringsmarkt in handen.