Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Onderzoek naar het gebruik van technologie bij bestuurders van gemotoriseerde tweewielers

Nieuws - 23/02/2024
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Dit onderzoek vormt een aanvulling op het profileringswerk van Delhaye & Vandael Schreurs (2022) door informatie te verzamelen over het gebruik van technologie bij bestuurders van gemotoriseerde tweewielers (G2Ws), aan de hand van een sociologische en psychosociale vragenlijst.

Dit onderzoek toont aan dat de meningen over nieuwe technologie over het algemeen genomen genuanceerd zijn, terwijl technologie die de veiligheid van de bestuurders ten goede kan komen, geleidelijk aan meer steun krijgt. Een totaal van 46 % van G2W bestuurders koos ervoor om geen infotainmentsystemen te gebruiken (hoofdzakelijk bestuurders van bromfietsen van < 50cc). Hoewel een wijdverspreide ondersteuning uitblijft, leidt een positieve houding ten opzichte van technologie tot een grotere ondersteuning van specifieke infotainmenttechnologieën. Bij de gebruikers zijn de vaakst gebruikte systemen een gps, een smartphone op het stuur, en een smartphone in de zak met oortjes, gevolgd door een intercom en een HUD-systeem (Headupdisplay). Het gebruik van dergelijke systemen ligt hoger bij jongere en/of minder ervaren bestuurders, met uitzondering van beginnende bestuurders (< 1 jaar rijervaring). De systemen zijn het populairst voor korte vrijetijdsritten. De redenen waarom deze systemen worden gebruikt, zijn veelal dezelfde (behalve bij een HUD): ze zijn gebruiksvriendelijk, verhogen het comfort en de veiligheid en ze maken mobiliteit eenvoudiger. Voor HUD's liggen de redenen uiteen. Het is in dat geval eerder de innovatieve aard die de bestuurder wil uittesten, in de overtuiging dat een dergelijk systeem de rijervaring, het comfort en de mobiliteit verbetert.

Lees meer via deze link https://www.vias.be/publications/Infotainment%20voor%20gebruikers%20van%20G2Ws/Infotainment_voor_gebruikers_van_G2Ws.pdf
Bron:  VIAS