Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Drie op de tien Belgen komen maandelijks net rond

Nieuws - 18/06/2024
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Dat blijkt uit een koopkrachtbarometer van Cofidis, een kredietverlener gespecialiseerd in consumenenkredieten.

Voor 52,2 % van het duizendtal Belgen dat in april bevraagd werd blijft koopkracht de belangrijkste bezorgdheid, na hun gezondheid (64,2 %). Twee op de drie respondenten geven aan dat hun koopkracht het voorbije jaar onveranderd is gebleven, één op de vijf is van mening dat die achteruit gegaan is. De belangrijkste redenen zijn de verhoging van de kosten voor gezondheidszorg, de stijging van woonkosten of een wijziging van de professionele situatie.

De helft van de bevraagden geeft aan de maand zonder al te grote moeilijkheden rond te krijgen, op voorwaarde dat ze op hun budget letten en geen onbezonnen uitgaven doen.

Bijna zeven op de tien Belgen denken dat hun koopkracht de komende drie jaar niet zal toenemen. Dat is vooral zo bij mensen met kinderen ten laste.

Meer Belgen dan vorig jaar hebben moeilijkheden ondervonden om gezondheidszorg te betalen (gemiddeld 12 %, tegenover 9 %). Hetzelfde geldt voor het betalen van energierekeningen (13 %) en het afsluiten van verzekeringen (9 %).

Er moet ook worden opgemerkt dat de Belgen gemiddeld 300 euro per maand tekort komen om zich geen zorgen te hoeven maken over hun budget, en dat één persoon op twee door de stijgende prijzen de broekriem heeft moeten aanhalen door te snoeien in niet-essentiële uitgaven (kleding en vrijetijdsactiviteiten) en in het water-, gas- en elektriciteitsverbruik, en door goedkopere en/of tweedehands producten te kopen.


Bron:  Belga