Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



COVID-19: informatie voor Instellingen voor Bedrijfspensioenvoorziening

Nieuws - 31/03/2020
-
Auteur(s) 
Anne Sterckx


In het kader van de van coronacrisis, wenst de FSMA de volgende punten te onderstrepen en te herhalen, wat betreft de werking van de instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP’s).

De FSMA vraagt de IBP’s dat zij zich geregeld informeren over de evolutie van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie en om deze onmiddellijk en integraal toe te passen. Ondanks het uitzonderlijk karakter van de situatie en de moeilijkheden die de entiteiten onder haar toezicht daardoor kunnen ondervinden, verwacht de FSMA van de IBP’s dat zij de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen naleven. Gelet op de omstandigheden is de FSMA wel bereid, waar mogelijk, de nodige soepelheid aan de dag leggen voor de concrete toepassing van de regels. Ze wijst met name op de termijnen die gelden voor de regelmatige aanpassing van sleuteldocumenten, zoals de SIP.

Gelet op de moeilijke en ongeziene omstandigheden waarmee de sector vandaag wordt geconfronteerd, zal de FSMA in de komende weken erover waken de IBP’s onder haar toezicht niet nodeloos te belasten. De toezichthouder beperkt zich tot toezichtmaatregelen die, gelet op de huidige omstandigheden, noodzakelijk zijn. In het kader van haar internationale verplichtingen, ziet de FSMA zich wel genoodzaakt om bij sommige of alle IBP’s nadere informatie te vergaren om de evolutie van de financiële situatie van de IBP’s als gevolg van de crisis te kunnen opvolgen.

De FSMA zal ook de nodige flexibiliteit aan de dag leggen met betrekking tot termijnen die ze aan de IBP’s opgelegd heeft of nog zal opleggen. Ze zal hierover individueel contact opnemen met de betrokken IBP’s.

Ingevolge de dwingende veiligheidsmaatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd, is het op dit ogenblik niet mogelijk om fysieke vergaderingen van de raad van bestuur en de algemene vergadering te organiseren. Bovendien is het onmogelijk om nu in te schatten wanneer dat opnieuw zal kunnen. De FSMA begrijpt dat in dit verband een initiatief zou kunnen worden genomen door de regering dat erop gericht is om de modaliteiten van bijeenroeping van organen van de IBP te versoepelen, ook in weerwil van andersluidende statutaire bepalingen. Zodra hierover duidelijkheid bestaat, zal de FSMA hierover informeren.

De FSMA herinnert eraan dat in uitzonderlijke omstandigheden en wanneer het maatschappelijk belang dat vereist, de raad van bestuur via schriftelijke procedure kan beraadslagen, voor zover de statuten van de IBP dit toestaan. Beslissingen kunnen dan worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord. De FSMA is van oordeel dat de aangehaalde wettelijke voorwaarden op dit ogenblik vervuld zijn. Indien de raad van bestuur zijn toevlucht neemt tot een schriftelijke besluitvorming, moet er over gewaakt worden dat een goed onderbouwde documentatie voorhanden is die een klare beschrijving bevat van de context. Er dienen ook duidelijke voorstellen tot beslissing opgesteld te worden. De notulen van de vergadering moet zo snel mogelijk worden opgemaakt, en correct en transparant gecommuniceerd worden naar alle bestuurders.

De FSMA vestigt er ook de aandacht op dat, in afwachting van de voormelde regeringsinitiatieven, een schriftelijke procedure op grond van de wet niet mogelijk is voor een aantal cruciale beslissingen, zoals de vaststelling van de jaarrekening, de aanwending van het maatschappelijk fonds en andere door de statuten uitgesloten gevallen.

De FSMA is ook van oordeel dat een vergadering die geheel via video- of telefoonconferencing verloopt, kan gelijkgesteld worden aan een “fysieke” vergadering, vermits in dergelijk geval een tegensprekelijk debat mogelijk is. De FSMA moedigt regelmatige digitale bestuursvergaderingen overigens aan om de situatie in de huidige crisisomstandigheden op de voet op te volgen.

De deadlines voor de jaarlijkse rapportering naderen. De regering neemt mogelijk initiatief met het oog op een uitstel van de termijnen voor de goedkeuring en publicatie van de jaarrekeningen. Ook op Europees niveau zijn hierover besprekingen gaande. De FSMA zal hierover verder communiceren, zodra hierover duidelijkheid bestaat.

IBP’s kunnen zich op dit ogenblik door de omstandigheden geconfronteerd zien met een aantal praktische problemen wanneer ze aan de FSMA dossiers moeten voorleggen met het oog op de fit & proper-beoordeling van de kandidaten die ze voordragen voor (her)benoeming als leden van operationele organen en als verantwoordelijken voor de sleutelfuncties. Om aan deze problemen tegemoet te komen, laat de FSMA volgende procedure toe, zolang de dwingende veiligheidsmaatregelen van de overheid gelden:

  • formulier: indien het niet mogelijk is het ingevulde formulier te scannen, kan de Word-versie van het formulier op eCorporate worden opgeladen; in dat geval kan de handtekening worden vervangen door een foto van de handtekening of door de vermelding “naar waarheid in eer en geweten ingevuld”, gevolgd door de naam en voornaam van de persoon die 'tekent';
  • uittreksel uit het strafregister: de FSMA wijst erop dat dit document elektronisch bij de gemeente (voor natuurlijke personen) en bij de FOD Justitie (voor rechtspersonen) kan worden aangevraagd. Indien de voorlegging van een uittreksel toch niet mogelijk zou zijn, aanvaardt de FSMA voorlopig een verklaring op eer vanwege de betrokken kandidaat over zijn situatie. Indien de kandidaat geen blanco strafblad heeft, vermeldt hij de straf(fen) en de inbreuk(en) waarvoor hij werd veroordeeld. Het uittreksel zelf dient, van zodra beschikbaar, op eCorporate te worden opgeladen.

De COVID-19 pandemie kan ook grote gevolgen hebben voor de dagelijkse werking van de IBP en haar dienstverlening aan aangeslotenen en pensioengerechtigden, in het bijzonder voor wat betreft de uitbetaling van de pensioenprestaties en het vermogensbeheer. Het klassieke continuïteitsbeleid en de eruit voortvloeiende maatregelen en noodplannen van een IBP zijn wellicht niet helemaal gericht op een pandemie die weken tot maanden kan duren. In het licht hiervan kan het nodig zijn dat de IBP, of de dienstverleners waarop zij beroep doet, een aantal bijkomende initiatieven moeten nemen om de goede werking en de dienstverlening blijvend te waarborgen. De FSMA wil daarbij een leidraad bieden en neemt zich voor om een aantal aandachtspunten en mogelijke maatregelen op te lijsten in een omzendbrief, die binnenkort zal verschijnen.

De COVID-19-crisis vergt ook een bijzondere opvolging van de risico’s waarmee IBP’s zich geconfronteerd zien. Naast de operationele risico’s, die vooral verband houden met continuïteit van de processen en de besluitvorming, heeft de COVID-19-crisis ook een belangrijke impact op de financiële markten. IBP’s zullen bijgevolg moeten analyseren in welke mate ze aan hun kortetermijnverplichtingen kunnen blijven voldoen, niet enkel rekening houdend met de situatie vandaag maar tevens rekening houdend met het feit dat de huidige crisisomstandigheden nog een periode zouden kunnen aanhouden. De FSMA zal in het licht van de evolutie op de financiële markten later communiceren over de herstelmaatregelen. Zij zal ook bilateraal contact nemen met de IBP’s die tekorten vertonen ten aanzien van de kortetermijnverplichtingen om met hen te overleggen over de termijn binnen dewelke ze een herstelplan moeten indienen en over de looptijd van de herstelmaatregelen zelf.

Ten slotte verzoekt de FSMA de IBP’s om haar onverwijld op de hoogte te stellen mocht de waardering of verhandeling van bepaalde activa in hun portefeuille geschorst worden. Hierbij moet bijzondere aandacht gaan naar collectieve beleggingsinstrumenten die, gelet op de huidige marktomstandigheden, bijzondere liquiditeitsmaatregelen zouden moeten nemen.

De FSMA verzekert dat zij de nodige schikkingen heeft getroffen om de continuïteit van haar activiteiten te garanderen. 


Bron:  FSMA