Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



Aantal alcohol gerelateerde ongevallen zit terug in de lift

Nieuws - 28/11/2022
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


In de eerste 9 maanden van dit jaar gebeurden er in ons land 3138 letselongevallen (ten opzichte van 2489 in dezelfde periode vorig jaar) waarbij de bestuurder te veel gedronken had. Dat is het hoogste aantal alcohol gerelateerde ongevallen sinds 2016.

Na twee coronajaren met veel beperkingen komt het fenomeen van drinken en rijden terug vaker voor. Er waren natuurlijk terug onnoemelijk veel festivals, familiefeesten en andere evenementen waar mensen in de verleiding kwamen om te drinken en te rijden.

In het eerste halfjaar van 2022 liepen ook al 22 779 bestuurders tegen de lamp bij een controle door de lokale of federale politie. Dat zijn er 126 per dag. Hun rijbewijs werd op zijn minst ingetrokken voor een aantal uren, maar vaak krijgen ze flinke straffen die afhankelijk van de alcoholintoxicatie kunnen gaan van een boete van 179 tot 16 000 euro, het verplicht installeren van een alcoholslot tot een rijverbod van 5 jaar.

Een recente enquête van Vias toont aan dat 1 Belg op 3 (36 %) in de laatste 3 jaar een alcoholcontrole heeft moeten ondergaan. Dat is het bewijs dat de pakkans reëel aanwezig is.

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat de helft van de Belgische bestuurders (48%) een vriend of vriendin die te veel gedronken heeft naar huis brengt wanneer die toch aanstalten maakt om dronken achter het stuur te kruipen. 1 op de 3 (33 %) zoekt een oplossing zoals het bellen van een taxi. Op die manier wordt er vermeden dat een persoon onder invloed de weg op gaat. 1 op de 8 (13 %) maakt een opmerking, maar laat de bestuurder zelf de keuze om al dan niet te rijden. Slechts 3 % zegt helemaal niets.
Wanneer de persoon die te veel gedronken heeft een onbekende is, zijn we veel minder geneigd om hem of haar aan te spreken op zijn gedrag. Een kwart van de mensen (24%) zegt in dat geval helemaal niets. Slechts 10 % brengt de dronken persoon naar huis, 1/3 van de Belgische bestuurders (36 %) zoekt wel een oplossing zoals een taxi die vermijdt dat hij moet hij of zij moet rijden.


Bron:  VIAS Institute