Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.
Verhoging verzekeringspremies DKV en Axa: Test-Aankoop naar Raad van state tegen NBB

Nieuws - 16/11/2018
-
Auteur(s) 
Erik Roelants


Test-Aankoop wil weten op welke elementen de Nationale Bank van België (NBB) zich heeft gebaseerd om Axa en DKV toe te laten hun ziekteverzekeringspremies te laten stijgen. De NBB roept beroepsgeheim in. Het dossier heeft betrekking op de verhoging van de ziekteverzekeringspremies door verzekeraars Axa en DKV in 2015.

De consumentenorganisatie bekritiseert de praktijk van bepaalde verzekeraars die een lage instappremie aanbieden, om deze nadien te verhogen op het moment dat de klant niet echt meer van verzekeraar kan veranderen. Op basis van de leeftijd zou de premie voor een nieuw contract te hoog liggen.

Normaal gezien kan de premie verhoogd worden op basis van de evolutie van de index van de consumptieprijzen. Dit principe kent een uitzondering: bepaalde verzekeraars, die merken dat de kosten voor gezondheidszorg sneller stijgen dan de index, kunnen zich wenden tot de Nationale Bank van België om een uitzondering te vragen en hun premies te verhogen. Axa en DKV deden dit in 2015 en kregen een dergelijke uitzondering. Sindsdien probeert Test-Aankoop te achterhalen op basis waarvan de NBB deze uitzondering heeft toegestaan. Daarom is Test-Aankoop nu naar de Raad van State getrokken.

De NBB heeft bij een beslissing van 15 december 2015 geweigerd om te onthullen op welke basis ze deze beslissing hebben genomen. Het is deze akte die Test-Aankoop bestrijdt voor de Raad van State. 


Bron:  De Morgen