Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Kamer wil ‘recht om vergeten te worden' naar chronisch zieken uitbreiden

Nieuws - 15/11/2021
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De plenaire Kamer heeft deze week unaniem een resolutie goedgekeurd om het ‘recht om vergeten te worden' uit te breiden naar patiënten met bepaalde chronische ziektes. 
Als de ziekte onder controle is, zouden verzekeringsmaatschappijen daar geen rekening meer mee mogen houden in schuldsaldopolissen, vindt de Kamer.

Sinds 1 februari 2020 hebben ex-kankerpatiënten een ‘recht om vergeten te worden' als ze een schuldsaldoverzekering willen afsluiten. Dat betekent dat verzekeraars geen rekening meer mogen houden met de ziekte eens de behandeling al tien jaar achter de rug is. Een verzekeraar mag de ex-patiënt de verzekering bijgevolg niet weigeren en ook geen extra bijpremies vragen.
Patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes type 1 moeten vandaag echter nog altijd een extra premie betalen als ze een schuldsaldoverzekering willen afsluiten.

De Kamer wil daar nu een einde aan maken. In een resolutie vraagt ze het recht bij het afsluiten van een schuldsaldoverzekering uit te breiden naar patiënten met bepaalde chronische ziektes, op voorwaarde dat die ziekte onder controle is. Concreet vraagt de Kamer het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) om een voorstel op te maken van chronische ziektes die daarvoor in aanmerking komen. Het parlement denkt naast diabetes type 1 bijvoorbeeld ook aan MS. Tegelijkertijd wil de Kamer het recht om vergeten te worden uitbreiden ook naar andere producten. 


Bron:  Belga