Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.



Febelfin: vooral jongeren hebben nood aan meer financiële informatie

Nieuws - 30/09/2022
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


 In het algemeen vinden de Belgen dat ze voldoende financiële kennis hebben over hoe ze hun dagdagelijkse zaken moeten beheren, maar uit onderzoek blijkt dat ze zichzelf vaak overschatten. Onze landgenoten kunnen contactloze betalingen uitvoeren, online bankieren en hun dagelijkse financiële administratie opvolgen. Maar hun financiële kennis is lager als het gaat om beleggen, lenen en pensioen(-sparen). Dit blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Febelfin. (Nationaal onderzoek van Febelfin i.s.m. onderzoeksbureau Indiville bij 2045 Belgen tussen 16 en 79 jaar oud, waarvan 750 tussen 16 en 30 jaar oud (maart 2021)).

De studie wijst ook op het gebrek aan financiële kennis bij jongeren tussen 16 en 30 jaar, die op alle onderzochte punten minder goed scoren dan de rest van de bevolking. Financiële basiskennis is echter essentieel om je geld goed te beheren en je vermogen verder op te bouwen. Zeker in moeilijke economische tijden.

Een paar vaststellingen op een rijtje:
  • Belgen geven zichzelf een score van 6,8/10 als het gaat over financiële kennis maar lijken zich op dat vlak vaak te overschatten als het gaat over beleggen, lenen en pensioensparen.
  • 63% geeft aan onvoldoende of niets af te weten van beleggen of beleggingsproducten.
  • Ook meer dan zes op tien jongeren geeft aan (bijna) niets te weten over pensioensparen, beleggen of het aanvragen van een krediet.
  • Amper 37% van de jongeren is betrokken met zijn geldzaken, wat een achteruitgang is in vergelijking met vorig jaar (44%)*. Maar net iets meer dan de helft van de jongeren zegt voldoende of iets te weten over budgetbeheer of dagelijkse financiële administratie.
  • 39% van de Belgen denkt te weten wat de bank met hun geld doet. Dit ligt iets hoger bij beleggers (51%). Algemeen beschouwd, is dit echter veel te laag.
  • De Belg zoekt vooral meer informatie over beleggen en online veiligheid. De jongeren zijn vooral op zoek naar informatie over beleggen, op eigen benen staan en lenen/het aanvragen van een krediet. Positief is dat jongeren aangeven enorm open te staan voor informatie over zaken waarover ze minder kennis hebben.
  • De financiële sector zet al geruime tijd in op financiële educatie en vindt het essentieel dat er daarvoor voldoende ruimte wordt voorzien in het opleidingstraject van de jongeren. Financiële educatie van de jongeren verhogen is een gedeelde verantwoordelijkheid, waarin naast de financiële sector, ook de overheid, het onderwijs en alle andere betrokken stakeholders een belangrijke rol dienen te spelen. Febelfin wenst alle betrokken partijen te blijven ondersteunen door informatieve content en gratis educatief materiaal te ontwikkelen.

Bron:  Febelfin