Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.ING Beleggersbarometer: jonge Belgische beleggers blijven in cryptomunten geloven

Nieuws - 16/01/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De ING-beleggersbarometer stijgt opnieuw in december, maar blijft voor de elfde maand op rij onder zijn neutrale niveau. Het geloof in beursbeleggingen komt slechts schoorvoetend terug. Niet minder dan 41 % van de jongere beleggers (< 35 jaar) heeft cryptomunten zoals Bitcoin in portefeuille. En ondanks het bewogen jaar dat de cryptowereld heeft beleefd, overweegt 40 % van de jongere beleggers de komende zes maanden om in cryptomunten te stappen. Meer algemeen tipt bijna een derde van de beleggers vastgoed als de beste belegging voor 2023.

De ING-beleggersbarometer laat in december voor de tweede maand op rij een stijging optekenen, al blijft hij met 81 punten toch nog altijd fors onder zijn neutrale niveau van 100 punten. Het is al de elfde maand op rij dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving eerder negatief inschat.

De economische verwachtingen blijven pessimistisch, al verliezen de zwartkijkers wat terrein (van 54 % naar 44 %, het laagste aantal in acht maanden). Het percentage beleggers dat de conjunctuur ziet aantrekken, steeg van 15 % naar 22 %. Dat neemt niet weg dat 45 % van de geënquêteerden de financiële situatie van het gezin de voorbij drie maanden zag verslechteren. Slechts 12 % maakt gewag van een verbetering. Het is dan ook niet verrassend dat liefst 60 % zegt bewuster om te gaan met zijn dagelijkse uitgaven dan een jaar geleden.

De beursperspectieven lijken wat op te fleuren: 24 % ziet de aandelenkoersen de komende drie maanden aantrekken. Toegegeven, de beurspessimisten maken nog altijd 38 % uit, maar dat is al heel wat minder dan de 61 % zwartkijkers in oktober.

40 % van de jongere beleggers overweegt cryptomunten te kopen in de eerste jaarhelft

Cryptomunten hebben een slecht jaar achter de rug, zoveel is duidelijk. Toch zijn ze bij de Belgische belegger niet van de radar verdwenen. Liefst een vijfde van de beleggers zegt cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en nog eens 8 % zegt er gehad te hebben. Bij de beleggers jonger dan 35 jaar heeft zelfs 41 % cryptomunten in portefeuille. 39 % van de beleggers denkt dat Bitcoin binnen tien jaar nog zal bestaan; 33 % denkt van niet. Bij de 55-plussers zijn de believers duidelijk in de minderheid, maar dat is niet echt een verrassing: cryptomunten zijn doorgaans minder populair bij de oudere generaties.

Slechts 15 % vindt het nu een goed moment om in crypto te beleggen, maar de gegadigden zitten vrijwel volledig bij de jongere beleggers. Bij de beleggers jonger dan 35 jaar vindt immers liefst 41 % het een goed moment om in crypto te stappen (en 40 % van de jongere beleggers overweegt om er in de komende zes maanden ook daadwerkelijk te kopen). Bij de rest van de beleggers is dat nog geen 8 %. Net geen 20 % van de respondenten vindt dat de banken beleggingen in Bitcoin of andere cryptomunten zouden moeten aanbieden, maar ook hier ligt dat percentage duidelijk hoger bij de jongere beleggers (35 %).

Bijna een derde van de beleggers tipt vastgoed als beste belegging in 2023

Gevraagd naar wat in 2023 de beste belegging wordt, kiest 29 % van de respondenten voor vastgoed. Ook vorig jaar stond vastgoed op de eerste plaats. Voor 19 % worden aandelen of aandelenfondsen de beste belegging, terwijl 13 % het bij goud houdt. Cryptomunten staan voor maar 8 % van de beleggers met stip genoteerd. En ondanks de veel hogere langetermijnrente zet amper 7 % van de beleggers obligaties of obligatiefondsen bovenaan het lijstje van beste beleggingen. Dat er heel wat onzekerheid heerst, blijkt uit het feit dat een vijfde van de beleggers zich niet durft uit te spreken over de potentieel beste belegging van 2023. Bij de mannen scoren vastgoed en aandelen - elk met ongeveer een kwart van de stemmen - even goed. Maar bij vrouwelijke beleggers valt vastgoed (33 %) duidelijk meer in de smaak dan aandelen (15 %).


Bron:  ING