Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Weet je dat?

Nieuws - 25/01/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


  • Het aantal mensen in ons land dat minstens drie maanden achterop is met het afbetalen van één of meerdere bankleningen daalde vorig jaar verder tot 274.899. Op de vorige piek in 2016 waren het er nog 370.701. Vooral in Brussel en Wallonië is de toestand echter nog altijd zeer ernstig.

Bijna 6,3 miljoen Belgen hebben minstens één lening lopen bij de bank. De overgrote meerderheid van hen betaalt die ook correct terug. Maar voor een minderheid is dat niet het geval. Eind vorig jaar stonden iets minder dan 275.000 mensen drie maanden of meer achter met de afbetaling van één of meerdere kredieten. Dat is 4,5 % van het totale aantal kredietnemers. In 2016, toen er nog 370.701 kredietnemers achterstallig waren, was dat nog 5,9 %. Sindsdien is het aantal mensen met een achterstand in de afbetaling gedaald.

Binnen België is het vooral een probleem in Brussel en Wallonië. In Brussel staat 4,1 % van de bevolking (ruimer dus dan het aantal kredietnemers) op de zwarte lijst. In Henegouwen gaat het om 4,5 %, in Luik om 3,6 % en in Namen om 3,4 %. In Vlaanderen zijn Oost-Vlaanderen (2,1 %) en West-Vlaanderen (1,9 %) de provincies met de meeste wanbetalers.

  • De vergoeding voor medische ongevallen met 67 % gestegen is ten opzichte van 2020, toen het totale bedrag aan betaalde compensatie 8,5 miljoen euro bedroeg. Het aantal behandelde zaken steeg van 505 in 2020 tot 736 in 2021. Deze stijging is niet te wijten aan een toename van het aantal medische ongevallen in België, maar veeleer aan de versnelling van de procedures, waardoor de achterstand die de afgelopen jaren is opgelopen, kon worden weggewerkt.
  • Gezondheidsverzekeraar en Franse start-up Alan na drie jaar activiteit op Belgische bodem zijn positie in België heeft geconsolideerd. Alan, die gezondheidsverzekeringen en -diensten volledig digitaal aanbiedt heeft aangekondigd dat zij in België de grens van 25.000 leden heeft overschreden heeft. Eind 2021 waren er slechts 10.000 verzekerden.
  • Verzekeraar Allianz Partners een nieuwe CEO heeft voor ‘Benelux & Nordics’. Lee Taylor heeft de fakkel overgenomen van Willem Snijders, die deze functie sinds 2016 vervulde.

Bron:  HLN / Echo / La Libre Belgique