Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Nieuwe hypotheken op historisch dieptepunt

Nieuws - 15/03/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Het aantal nieuw verstrekte hypotheken in België is in februari sterk gedaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Nationale Bank, zoals L'Echo en De Tijd meldden.

Met 16.165 nieuwe hypotheken is februari 2023 het laagste maandcijfer sinds 2007, het eerste jaar waarvoor de toezichthouder Centrale voor Kredieten aan Particulieren gegevens verzamelde. Het vorige dieptepunt werd bereikt in januari.

In de eerste twee maanden van dit jaar werden dus slechts 32.600 hypotheken verstrekt, de helft van het gemiddelde aantal in de afgelopen vijf jaar.

Het lage aantal nieuwe leningen is een verder teken van de afkoeling van de huizenmarkt. De Federatie van Notarissen had er onlangs al op gewezen dat de markt op zijn gat ligt. In het vierde kwartaal van 2022 daalden de huizenprijzen licht ten opzichte van de drie voorgaande kwartalen. Vorig jaar daalde het aantal transacties in de tweede helft van het jaar met meer dan 7 %.


Bron:  Belga