Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Overlegcomité geeft groen licht voor centraal register tegen fietsdiefstallen

Nieuws - 17/03/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Het Overlegcomité heeft zijn fiat gegeven voor de oprichting van een centraal fietsregister, MyBike, in de strijd tegen fietsdiefstallen. Dat meldt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) via Twitter. Op dat register kan de eigenaar de gegevens van zijn fiets opslaan en aangifte indienen, maar ook nagaan of een tweedehands fiets niet als gestolen werd opgegeven.

De federale regering heeft de strijd tegen fietsdiefstallen opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan. Cijfers uit 2020 wezen op liefst 70 diefstallen per dag, ofwel 24.592 fietsen over het hele jaar. Volgens een studie in opdracht van minister Gilkinet schat Vias Institute dat slechts 48 procent van de slachtoffers van fietsdiefstal aangifte doet bij de politie.

Daarom komt er nu ook een nationaal fietsregister, dat gebaseerd is op het Brusselse systeem dat al bestaat onder de naam MyBike.Brussels. De federale overheid staat in voor het beheer van de databank en de gewesten starten binnenkort de ontwikkeling van het gebruikersportaal. De politiediensten zullen de databank kunnen raadplegen. "Met de realisatie van MyBike bieden we fietseigenaren, maar ook politie en justitie, de instrumenten om fietsdiefstal op een efficiëntere en straffere manier aan te pakken", aldus Gilkinet.

Concreet zullen fietseigenaars een gratis sticker kunnen aanvragen die op het frame van de fiets wordt aangebracht en niet kan worden verwijderd. Die sticker bevat een unieke code. In het register kan de eigenaar van de fiets veilig inloggen. Hij kan alle gegevens van de fiets opslaan en ook aangifte doen van diefstal. Bij de aankoop van een tweedehands fiets kan de potentiële koper de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen is opgegeven. Er wordt ook een systeem ontwikkeld om de huidige Brusselse gebruikers naadloos in het nieuwe nationale systeem te integreren.


Bron:  Belga