Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Banken wijzen verplichte verhoging spaarrente af

Nieuws - 22/05/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De banken zien een door de overheid opgelegde verhoging van de rente op spaarboekjes niet zitten. Zo'n ingreep zou de stabiliteit van de banksector grondig kunnen aantasten, zegt sectorfederatie Febelfin zondag in een persbericht.

"Elke bank heeft een verschillend businessmodel en moet zelf haar risicoanalyse maken en inschatten welke spaarrente zij kan aanbieden", zo luidt het. "Een ondoordacht ingrijpen door de overheid in het delicate mechanisme van herfinanciering van banken kan de stabiliteit van de banksector grondig aantasten."

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stuurde Febelfin enkele dagen geleden een aanmaningsbrief om de sector te wijzen op de toegenomen maatschappelijke druk om de spaarrente op te trekken. Staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) zei zondag achter die brief te staan, maar de minimumrente op de spaarboekjes optrekken is volgens haar een "ultiem wapen". Partij Vooruit riep eerder op om banken te verplichten hun spaarrente te verhogen.

Lees het persbericht van Febelfin via deze link https://www.febelfin.be/nl/press-room/febelfin-reageert-vol-ongeloof-op-het-idee-om-wettelijke-initiatieven-te-nemen-om-de


Bron:  Belga / Febelfin