Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Belgen sparen weer meer

Nieuws - 13/09/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De Belgen zullen dit jaar naar verwachting 5 miljard euro meer sparen dan vroeger.. Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS en Knack hebben opgevraagd bij de Nationale Bank van België (NBB). De spaarquote (het beschikbare inkomen dat we niet uitgeven aan consumptie) bereikte 14% in de eerste helft van dit jaar.

De spaarquote, d.w.z. het percentage van het inkomen dat gespaard wordt, varieert al jaren.. Rond de eeuwwisseling werd nog 18% van het inkomen gespaard, maar daarna daalde het gestaag naar 12% in 2016, waar het jarenlang stabiel bleef. Tot 2020 en 2021. Huishoudens spaarden toen respectievelijk meer dan 20% en 17% van hun inkomen, als gevolg van de gezondheidscrisis toen de uitgaven daalden.

Vervolgens keerden de besparingen van huishoudens terug naar het niveau van voor de pandemie: in 2022 waren we terug bij een spaarquote van 12%.

Maar in de eerste drie maanden van dit jaar is de spaarquote gestegen naar 14%. Dit is voornamelijk te danken aan de automatische indexering van salarissen. Ongeveer 1 miljoen werknemers zagen hun salaris aan het begin van het jaar met ongeveer 10% stijgen.

Voor heel 2023 voorspelt de NBB een spaarquote van 13,5%. Dit betekent dat huishoudens dit jaar bijna 5 miljard euro meer zullen sparen dan vroeger.


Bron:  Belga