Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Hellosafe: 34 % van de zelfstandigen in België had geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Nieuws - 16/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


In tegenstelling tot andere landen zijn zelfstandigen in België niet wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar voor de 1,3 miljoen zelfstandigen in België is het nooit zonder risico om een beroep uit te oefenen. Het doel van dit onderzoek was om de verzekeringsgraad van zelfstandigen in België te evalueren volgens verschillende criteria: geslacht, regio, sector van activiteit, enz.

  • In 2022, waren er 41 % van de vrouwelijke zelfstandigen in België onverzekerd, terwijl dat bij de mannen maar 30 % was.
  • In Wallonië heeft 41 % van de zelfstandigen geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering, tegenover 38 % in Brussel en slechts 28 % in Vlaanderen.
  • Landbouw en bouw zijn de sectoren waarin zelfstandigen de laagste dekking voor beroepsaansprakelijkheid hebben, met verzekeringspercentages van respectievelijk slechts 57,5 % en 60 %.
  • Van alle genoemde soorten activiteiten zijn loodgieters en verwarmingsmonteurs het minst goed verzekerd, met een niet-verzekeringspercentage van 41 %.
  • Omgekeerd zijn artsen de categorie zelfstandigen die in België de meeste beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten, met een verzekeringspercentage van 72 %.

Bron:  Hellosafe