Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Belgische banken bieden beste prijs-kwaliteit voor alle klanten

Nieuws - 17/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De Belgische banksector streeft naar transparantie en liet daarom KPMG in België een vergelijkend onderzoek uitvoeren naar de kosten van betalingen voor consumenten en handelaren.

Belgische banken werden daarbij vergeleken met banken uit zeven andere Europese landen (buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg; twee Zuiderse vakantielanden Spanje en Italië; en het digitale Zweden). Uit de analyse van KPMG blijkt dat zowel de digitale en non-digitale consument als de handelaar bijzonder goed worden bediend in België, op vlak van prijs en aanbod. 

België biedt beste prijs-kwaliteitverhouding voor digitale klanten

België blijkt na Spanje de goedkoopste aanbieder te zijn van bankdiensten in Europa voor digitale klanten (met een prijsvork tussen 0 en 22,8 euro per jaar). Over het algemeen zijn de tarieven in onze buurlanden veel hoger voor een vergelijkbaar aanbod. In veel landen is een gratis aanbod zelfs onbestaande en kunnen de prijzen oplopen tot meer dan 100 euro per jaar.

Bovendien blijkt dat de Belgische klant voor deze prijs op een brede dienstverlening kan rekenen binnen het digitaal pakket. Enkel Nederland en Zweden bieden een gelijkaardig breed aanbod, maar tegen een aanzienlijk hogere kostprijs. De digitale consument in België heeft dus toegang tot een betaalbaar, hoogwaardig én compleet aanbod tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding. 

Niet-digitale klant best bediend in België: betaalbaar & breed pakket

De studie van KPMG toont aan dat België en Duitsland de enige landen zijn die een pakket aanbieden voor de niet-digitale consument, met aantrekkelijkere prijzen in België dan in Duitsland. In de andere landen zijn vergelijkbare diensten enkel “à la carte” beschikbaar, tegen een opmerkelijk hogere prijs dan in België.

De Belgische banksector heeft met de universele bankdienst (UBD) specifieke diensten uitgewerkt voor de niet- of minder digitaal vaardige groep klanten. Het jaarlijks tarief van de UBD varieert tussen 39 en 60 euro, wat verreweg het laagste is in vergelijking met de andere geanalyseerde landen.

Belgische handelaren genieten van lage tarieven

In de studie komt ook naar voren dat voor detailhandelaren de dienstverlening aantrekkelijk geprijsd is, in tegenstelling tot de andere onderzochte landen. België en Nederland behoren in de vergelijkende studie tot de goedkoopste in Europa wat betreft de maandelijkse kosten van betaalverkeer voor de kleine handelaar (vergelijking bij bakkers, boetieks en lokale supermarkten).

Belgische banken bieden eveneens gunstige tarieven voor aanvullende diensten, zoals zakelijke bankrekeningen. De jaarlijkse kosten variëren in België tussen de 40 en 60 euro, wat uitzonderlijk laag is in vergelijking met sommige andere landen, waar dergelijke kosten makkelijk kunnen oplopen tot meer dan 300 euro. Belgische banken zijn de goedkoopste aanbieder van zakelijke bankrekeningen in Europa.

Lees meer via deze link https://febelfin.be/media/pages/publicaties/2023/betalingsverkeer-in-belgie-en-europa/cf966ed6b7-1699976187/storytelling_betalingsverkeer.pdf


Bron:  Febelfin