Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.VIAS: 1 op de 6 gehospitaliseerde verkeerslachtoffers draagt jarenlang de gevolgen

Nieuws - 20/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Na een ongeval heeft in totaal 1 op de 6 gewonden die in een ziekenhuis verzorgd werden na een ongeval jarenlang gezondheidsverlies. Vias bracht in een nieuwe studie niet alleen het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat door vroegtijdig overlijden in kaart, maar ook het totale gezondheidsverlies voor de maatschappij door langdurige letsels. Voor de leeftijdsgroep tussen 5 en 14 jaar blijken verkeersongevallen de tweede grootste oorzaak van gezondheidsverlies. Gisteren was het de ‘Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers’ waarbij stilgestaan wordt bij het leed dat het verkeer veroorzaakt.

DALY’s: andere manier om de ‘kost’ van verkeersonveiligheid te berekenen

De kost voor de maatschappij van verkeersongevallen wordt meestal uitgedrukt in doden en gewonden. In een nieuwe studie van Vias onder andere op basis van ziekenhuisgegevens werd echter het concept van DALY’s (Disability-Adjusted Life Years) gebruikt. DALY’s zijn een manier om het totaal aantal verloren levensjaren in goede gezondheid te berekenen. Het gaat niet enkel over het aantal verloren levensjaren door overlijden. Verkeersslachtoffers lopen ook vaak verwondingen op waar ze levenslang de gevolgen van kunnen dragen.

Concreet: stel dat een verkeersslachtoffer overlijdt op 50-jarige leeftijd, dan had die een geschatte resterende levensverwachting van 39,6 jaar. In totaal zijn er dus 39,6 DALY’s of gezonde levensjaren verloren gegaan.

Wanneer een 50-jarig verkeersslachtoffer gewond raakt en een letsel aan de ruggengraat heeft waardoor de levenskwaliteit met 67,6% vermindert voor de rest van zijn/haar leven, dan is het aantal DALY’s: 39,6 jaar x 67,6 % = 26,8 verloren gezonde levensjaren. Had dezelfde persoon een breuk aan het bovenbeen gehad, dan had hij 6,8 gezonde levensjaren verloren.

Letsels aan de ruggengraat zorgen voor hoogste letsellast

Letsels aan de ruggengraat zorgen gemiddeld voor de hoogste langdurige letsellast, gevolgd door fracturen aan de voet, knie en enkel. In totaal maken dodelijke slachtoffers 30% van de verloren gezonde levensjaren uit. De gewonden, die uiteraard veel talrijker zijn dan de doden, maken de overige 70 % uit.

1 op de 5 voetgangers draagt jarenlang de gevolgen

Uit ziekenhuisgegevens blijkt dat 1 op de 6 gehospitaliseerde verkeerslachtoffers (16 %) jarenlang de gevolgen draagt van zijn ongeval. Van alle types weggebruikers dragen voetgangers (22 %) het vaakst langdurig de gevolgen van een ongeval. Zij zijn door het gebrek aan een beschermende carrosserie uiteraard zeer kwetsbaar wanneer ze aangereden worden.

Tussen 5 en 14 jaar is verkeer de tweede grootste veroorzaker van gezondheidsverlies

Het concept van DALY’s laat ook toe om verkeersonveiligheid ten opzichte van andere oorzaken van gezondheidsverlies te rangschikken.

Bij de 5- tot 14-jarigen is verkeersonveiligheid de tweede grootste oorzaak van gezondheidsverlies, gehoor -en gezichtsverlies staat daar op de eerste plaats. Bij de leeftijd 15- tot 44-jarigen staat het op de 6de plaats na o.a. zelfdoding, drugs- en alcoholmisbruik, psychische problemen en kanker. 


Bron:  VIAS