Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Acerta: 8 op de 10 Belgen willen vóór hun 65e met pensioen, maar slechts 4 op de 10 zwaaien voor wettelijke pensioenleeftijd af

Nieuws - 04/06/2024
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Hoewel acht op de tien Belgen vóór hun 65e op pensioen zouden willen, stoppen maar 4 op de 10 effectief voor de wettelijke pensioenleeftijd. Bij zelfstandigen is het aandeel dat voor de 65e verjaardag afzwaait opvallend groter dan bij werknemers. Bijna twee op de drie zelfstandigen die afgelopen jaar met pensioen gingen, deden dat op 64 of vroeger. In sectoren die een korte opleiding vragen en waar fysiek zwaar werk geleverd wordt, stroomt men het vroegste uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse pensioenonderzoek door hr-expert Acerta, op basis van de gegevens van meer dan 570.000 werknemers en 190.000 zelfstandigen in hoofdberoep.

Vanaf 1 juli kunnen werknemers hun pensioenbonus beginnen opbouwen als ze na hun vroegst mogelijke pensioendatum blijven doorwerken. Niet iedereen lijkt daar op dit moment voor gewonnen, blijkt uit nieuw onderzoek van Acerta. Acht op de tien Belgen zouden liefst al voor hun 65e verjaardag met pensioen gaan als ze vrij konden kiezen. Tegelijk zijn de meesten realistisch: driekwart (73 %) verwacht dat ze minstens zullen moeten wachten tot hun 65 jaar, 47% gaat er zelfs van uit dat pas na hun 67e met pensioen zullen kunnen.

Momenteel zwaaien vier op de tien werknemers (41 %) die met pensioen gaan voor hun 65e af. In enkele sectoren is het aandeel werknemers dat vroeg met pensioen gaat groter dan gemiddeld. Dat is onder andere het geval in de bouw (59,52 %), in logistiek & transport (58,67 %), in de horeca (56,1%) en in de groot- en kleinhandel (51,85 %). De sector waar het langst wordt gewacht om met pensioen te gaan, is de social profit, waar onder andere de ziekenhuizen en woonzorgcentra onder vallen. Het deel werknemers dat daar vóór hun 65e een streep onder de actieve loopbaan trekt, is 31,42 %.

Onder zelfstandigen is de gemiddelde pensioenleeftijd het afgelopen jaar lichtjes gedaald, naar 63 jaar en anderhalve maand. Het percentage zelfstandigen dat voor 65 jaar afzwaait, ligt met 64,5 % wel een stuk hoger dan bij werknemers. Sectoren met zware fysieke arbeid halen de gemiddelde pensioenleeftijd naar beneden. In 2023 ging bijvoorbeeld 84 % van de zelfstandigen in de bouw al voor 65 jaar met pensioen. Dat wordt langs de andere kant gecompenseerd door de vrije beroepen, die veel later met pensioen gaan: daar gaat het maar over een goeie 23 % dat voor 65 jaar uitstroomt.

Lees meer via deze link https://www.acerta.be/nl/insights/in-de-pers/8-op-de-10-belgen-willen-voor-hun-65e-met-pensioen


Bron:  Acerta