Bijna 40 % van de 50-74-jaren in België ontvangt een rustpensioen. Voor een gepensioneerde op tien betekende dat niet meteen stoppen met werken. De drie belangrijkste redenen: graag werken, uit financiële noodzaak en om sociale contacten te kunnen behouden. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2023 werden ruim 13.900 personen van 50 tot en met 74 jaar bevraagd over pensioen en arbeidsmarktparticipatie via de Enquête naar Arbeidskrachten.
Zowel voor vrouwen als mannen was “graag werken en productief zijn” de belangrijkste reden om te blijven werken. Voor mannen was dit nog iets uitgesprokener terwijl voor vrouwen het behoud van sociale contacten ook vaak een doorslaggevende rol speelde. Tegelijk stopte bijna 71 % van de 50-74 jarigen met werken na de eerste ontvangst van een rustpensioen. Een kleine 20 % had geen job of werkte niet meer op dat moment.
De gemiddelde leeftijd waarop het eerste rustpensioen werd ontvangen, is 62,5 jaar. De meeste ontvangers van een rustpensioen ontvangen enkel een rustpensioen zonder een aanvullend pensioen (63,3 %). Daarnaast bestaan er allerlei combinaties. De meest voorkomende combinatie is deze van de eerste met de derde pensioenpijler (17,6 %). Het gaat dan om personen die naast een wettelijk rustpensioen eveneens regelmatige uitkering ontvangen of een éénmalige uitkering hebben ontvangen van een aanvullend pensioen dat werd opgebouwd via een individuele regeling zoals het pensioensparen. De combinatie eerste pensioenpijler met de tweede pensioenpijler waarbij een rustpensioen gecombineerd wordt met een aanvullend pensioen opgebouwd via de werkgever (bijv. via een groepsverzekering) komt in 9,4 % van de gevallen voor en nog eens 8,6 % combineert de drie pensioenpijlers. Slechts weinig personen ontvangen enkel aanvullende pensioenen.
Van de 50-74-jarigen die nog geen wettelijk rustpensioen ontvangen is bijna 70 % van plan om met pensioen te gaan op de wettelijke pensioenleeftijd, 26,2 % zou vervroegd met pensioen gaan en een kleine 4 % plant na de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen te gaan.
Lees meer via deze link
https://statbel.fgov.be/nl/themas/werk-opleiding/arbeidsmarkt/focus-op-de-arbeidsmarkt
Bron: Statbel