De klimaatverandering treft België via stijgende gemiddelde temperaturen, een hogere neerslagintensiteit en extreme weersomstandigheden die vaker voorkomen en intenser zijn, zoals overstromingen en hittegolven. Ze kan de inflatie zowel via de aanbod- als de vraagzijde beïnvloeden.
In een artikel (
Lees het artikel) vatten we de literatuur over de impact van de klimaatverandering op de inflatie samen en schatten we de verwachte gevolgen voor België in. Tot dusver richtte de literatuur zich vooral op hoe de fysieke risico’s van de klimaatverandering de voedselinflatie beïnvloeden. Die focus heeft te maken met de rechtstreekse afhankelijkheid van de landbouwsector van de weersomstandigheden en van de natuurlijke hulpbronnen. Bovendien vertegenwoordigt voedsel in alle landen een aanzienlijk deel van de totale bestedingen van de huishoudens. Dat aandeel ligt hoger in opkomende/ontwikkelingseconomieën.
Hoewel er over dit thema nog relatief weinig literatuur bestaat, blijkt uit verschillende onderzoeken dat weersanomalieën en extreme weersomstandigheden gemiddeld leiden tot een niet-lineaire stijging van de voedselinflatie in de zomer of in warmere maanden in regio's zonder een duidelijke seizoenscyclus. De gevolgen zijn groter in warmere regio's en in opkomende en ontwikkelingslanden.
Op basis van de literatuur wijst een kwalitatieve extrapolatie voor België erop dat de verwachte toename van het aantal perioden met temperaturen boven het historische gemiddelde een gematigd opwaarts effect zal hebben op de voedselinflatie, vooral tijdens de zomermaanden. Aangezien België een kleine open economie is, zou dat effect bovendien kunnen worden versterkt door de handel.
Bron: NBB