Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Belgen hebben een baksteen in hun buik om te renoveren

Nieuws - 14/03/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


De Belgen hebben nog steeds een baksteen in hun buik, maar minder van hen zien het als een prioriteit (-5 % ten opzichte van vorig jaar), zegt CBC Banque et Assurances in het rapport "Belgen en Vastgoed". In de context van de energiecrisis nemen het EPC-certificaat en de renovatie van de woning voortaan een centrale plaats bij de Belgen, en in het bijzonder bij de jongeren.

Volgens de enquête, die afgelopen februari werd uitgevoerd bij 1.089 personen, heeft de energiecrisis de Belgen bewuster gemaakt van het belang om hun woning te renoveren. Meer dan drie op de tien huiseigenaren (35 %) zijn van plan hun woning in 2023 te renoveren. Deze trend is nog sterker bij jongeren van 18-24 jaar (52 %) en 24-34 jaar (46 %).

Voor bijna een op de twee (potentiële) huiseigenaren zijn de criteria voor het kiezen van een woning bij de aankoop nu anders dan in voorgaande jaren. Zo zijn energieprestaties (35 %), een kleinere woning (28 %) en de ligging van de woning (22 %) belangrijke criteria geworden.

De centrale plaats die energierenovatie nu inneemt, is een positief signaal voor de bank. "Dit is uitstekend nieuws, niet alleen voor hun energiefactuur, maar ook met het oog op de doelstellingen die de gewesten hebben bepaald. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de toekenning van een hypothecair krediet binnenkort onlosmakelijk verbonden zal zijn met het EPC-niveau van de gewenste woning", verklaart Cédric Matte, algemeen directeur van de retailmarkt bij de bank.

Deze merkt op dat de bouwsteen nog steeds in trek is, ondanks de turbulentie die de vastgoedmarkt heeft doorgemaakt. Zo is 64 % van de Belgen huiseigenaar, 24 % is dat van plan en 12 % is dat niet van plan. "Een stabiele trend ten opzichte van 2022", aldus de bank.

Lees meer via deze link Observatoire CBC Immo 2023 V4 (1).pdf


Bron:  Belga