Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Touring veroordeelt sterk de positie van Minister Gilkinet over zelfrijdende auto's

Nieuws - 10/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Mobiliteitsorganisatie Touring is absoluut niet te spreken over het nieuws dat minister Gilkinet geen ruimte wil maken voor de introductie van een geweldige en beloftevolle nieuwe evolutie in de automobielbranche, de zelfrijdende auto.

Het staat immers vast dat geautomatiseerde voertuigen een grote stap vooruit kunnen zijn op het vlak van verkeersveiligheid, maar dat zij ook op het vlak van doorstroming en dus van milieuimpact resoluut positieve effecten kunnen hebben.

Touring vindt dat we die kansen niet in de kiem mogen smoren en dat dringend proefprojecten rond autonome voertuigen moeten worden toegelaten en opgezet.

Het remmen van technologische verbetering die volop aan de gang is en er sowieso aankomt, heeft geen duurzaam positief effect. Nooit! En het verzwakt onze positie ten opzichte van buurlanden die wél ambitieus meegaan met technologische innovatie.

Touring is ook geschokt door de argumentatie van de minister. Die pleit eigenlijk voor minder schoon, minder vlot, minder veilig, minder comfortabel autoverkeer, enkel om de kloof met de trein niet te vergroten. Dat is een destructieve strategie.

Je wordt geen kampioen door te proberen je tegenstander te verzwakken. Je wordt kampioen wanneer je zelf vooruitgang maakt en voorsprong neemt.

Trouwens, iedereen zou moeten beseffen dat we voor alle vervoersmiddelen de beste en meest geavanceerde technologie nodig hebben om een performant, multimodaal mobiliteitssysteem uit te rollen dat de uitdagingen met succes aangaat. Dat er op beleidsvlak nog altijd in ‘of-of’ wordt gedacht en niet in ‘en-en’, dat is onbegrijpelijk.

Om die redenen is Touring bijzonder ontgoocheld in de onwil van minister Gilkinet om het pad voor zelfrijdende voertuigen te effenen en op termijn van hun voordelen te kunnen genieten.


Bron:  Touring