Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Touring: uitdagingen en oplossingen in het licht van de toekomstige uitbreiding van laadpalen

Nieuws - 13/11/2023
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


Met de ambitie om een groenere metropool te worden, staat Brussel voor nieuwe stedelijke uitdagingen, met name het beheer van de openbare ruimte die te maken heeft met een toename van parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen. 

De Conferentie van Burgemeesters zou een uniform reglement voor alle elektrische laadpalen moeten uitvaardigen voor alle 19 gemeenten samen. Touring, zich bewust van deze kwesties, roept op tot concrete en geharmoniseerde oplossingen in afwachting van de installatie van 11.000 laadpalen tegen 2035, een uitbreiding die 22.000 bestaande parkeerplaatsen zou kunnen transformeren.

Strategie voor Bezetting van Laadpalen: Touring raadt aan om een stimulerend tarief in te voeren om het gebruik van de laadpalen te maximaliseren en een effectieve roulatie te bevorderen. Het doel is om langdurige bezetting te beperken, zodat gebruikers kunnen profiteren van een infrastructuur die aan hun behoeften voldoet zonder de toegang tot openbare parkeergelegenheid te belemmeren.

Eerlijkheid en Fiscale Coherentie: om het ontstaan van versnippering te vermijden, beveelt Touring een uniform tarief aan doorheen de Regio Brussel-Hoofdstad. Dit zou een eerlijke toegang tot elektrisch opladen garanderen terwijl de regionale visie op toegankelijke mobiliteit voor iedereen behouden blijft.

Sociale Impact en Netwerkveiligheid: Touring waarschuwt voor de gevolgen van excessieve tarieven die kunnen leiden tot onevenredig gebruik van laadpalen in bepaalde gebieden, wat risico's voor de veiligheid van het elektriciteitsnet met zich meebrengt.

Beheer van Blauwe Zones: integratie van laadpalen in het systeem van blauwe zones zou de regelgeving van parkeren kunnen vereenvoudigen, aldus Touring. Dit vereist een grondige overweging om ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen niet worden benadeeld door strengere parkeerbeperkingen dan die voor traditionele voertuigen.

Touring benadrukt de noodzaak van een geïntegreerde strategie die een energietransitie bevordert die respectvol is voor de toegang en het parkeren voor inwoners en alle gebruikers. Dit omvat een overweging van de rol van scan-auto's en de verduidelijking van de status van laadpunten: zijn het slechts uitbreidingen van tankstations of volwaardige en noodzakelijke parkeerplaatsen?

Tot slot zijn een transparante communicatie, een holistische visie en coherente beleidsmaatregelen essentieel voor het succes van deze overgang. Touring blijft betrokken bij de voortdurende dialoog met de autoriteiten om duurzame en rechtvaardige mobiliteit te ontwikkelen en te verzekeren dat groene initiatieven ten goede komen aan de hele bevolking.


Bron:  Touring