Een vraag? Een suggestie?

Interesse?

Wenst u toegang tot de praktijkinformatie, het nieuws, nieuwsbrieven en tijdschriften, rechtspraak en wetgeving van Assuropolis? Of wilt u de adressendatabank van de verzekeringssector kunnen doorzoeken? 
Kies de module(s) of het pakket op maat van uw kantoor en bestel vandaag nog.Europ Assistance: de krokusvakantie 2024

Nieuws - 19/02/2024
-
Auteur(s) 
Luc Sanders


  • Gewoontegetrouw vertrokken veel Belgen in de winterperiode opnieuw naar de skigebieden. In 2024 was de vakantieperiode echter anders ingedeeld bij Nederlandstaligen en Franstaligen. Terwijl de Nederlandstaligen hun krokusvakantie beëindigden op 18 februari, moest de vakantieperiode van de Franstaligen pas op 26 februari begonnen. Dit gegeven had uiteraard een invloed op de cijfers en tendensen.
  • Tijdens de krokusvakantie van de Vlamingen ontving Europ Assistance 9.017 telefonische oproepen, met een traditionele piek op maandag (1.464 oproepen op maandag 12 februari), en werden bijkomend zo’n 1.300 bijstandsaanvragen geregistreerd via de applicatie.
  • Er werden tussen 9 en 16 februari 2024 in totaal 122 medische skidossiers geopend, een daling met 40 % in vergelijking met de krokusvakantie 2023. Deze daling wordt verklaard door de gespreide vakantieperiodes en de meestal ongunstige skiomstandigheden op heel wat lager gelegen plaatsen, waar de skiërs zich op de pistes minder konden uitleven.
  • 15 % van de medische skidossiers resulteerde in een ziekenhuisopname (t.o.v. 12 % in 2023).
  • De skibestemmingen met het grootste aantal medische skidossiers waren Frankrijk (40 %), Oostenrijk (33 %), Italië (15 %) en Zwitserland (12 %).
  • Het aantal technische interventies op weg naar de skigebieden kende een lichte stijging (+3 % t.o.v. 2023).
  • Naar jaarlijkse gewoonte bood Europ Assistance personen met skiblessures die geen dringende repatriëring vereisten of die bij hun familie ter plaatse wilden blijven, de mogelijkheid om op het einde van de krokusvakantie naar huis gebracht te worden aan boord van haar “Gipsvlucht”. Aan boord van de Gipsvlucht van Europ Assistance namen dit jaar in totaal 33 onfortuinlijke vakantiegangers plaats waarvan 8 gekwetsten van de skivakantie en 4 personen die gerepatrieerd worden naar aanleiding van een technische panne van hun voertuig in Oostenrijk. De Gipsvlucht vloog van Brussel naar de luchthaven van Salzburg en terug op zaterdag 17 februari. De repatriëring vanuit de Oostenrijkse skigebieden gebeurde in samenwerking met Brussels Airlines in een A319.

Bron:  Europ Assistance